Интересни факти за Турция

* Република Турция граничи на изток с Грузия, Армения, Азербайджан и Иран. На юг граничи с Ирак и Сирия , а на запад – с Гърция, България, Егейско море и островите в него.

* Турция е единствената светска мюсюлманска държава, която използва латински вместо арабски букви и дава право на жените да гласуват.

* Най-старата християнска църква в света е построена в Антиохия, Турция.

* Най-старото известно човешко селище е в Catalhoyuk, Турция (7500 г. пр. Хр.).

* Храмът на Артемида в Ефес Турция

Храмът на Артемида
Храма на Артемида

* През 1503 година Леонардо да Винчи проектира изграждането на мост над Босфора, който обаче не бил построен.    13. Анадола е родното място на исторически личности, като Омар (поет), цар Мидас, бащата на историята – Херодот, Св. Апостол Павел и Езоп, известен със своите басни и притчи.

* Турчин е първият човек осъществил първия полет в света. Използвайки две крила, през XVII век Хезарфен Ахмет Челеби успял да прелети през Босфора и да се приземи в района Юскюдар, в азиатската част на страната.

* Метрото в Истанбул е второто най-старо в света. То започнало да действа през 1875 г.

Последната спирка на Ориент експрес в Истанбул

Ориент експрес
Гарата на Ориент експрес

Станцията Sirkeci railway, която се намира в Истанбул е била последната спирка на Ориент експрес.

* Пушенето на обществени места е забранено, а търговията с наркотици се наказва със смъртно наказание. Турските закони са особено строги към нарушителите на закона от всякакво естество.

☑ Виж също: температура на морската вода в някой турски курорти днес                         

* Историческия град Кападокия Турция

Историческия град Кападокия
Кападокия

Кападокия (на латински: Cappadocia; на гръцки: Καππαδοκία, на персийски Katpadukya – „Земя на красивите коне“) е историческа област в Централен Анадол, между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатия и Фригия в поречието на река Халис. Географските елементи включват драматични образувания от меки вулканични скали, оформени като кули, конуси, долини и пещери. В скалите са издълбани храмове и цели тунелни комплекси, датиращи от византийско и ислямско време. Кападокия възниква като ахеменидско сатрапство, завладяно от Александър Велики. След смъртта на Александър Македонски районът се управлява от слаби монарси, попадащи лесно под влиянието и контрола на съседите си, особено след Митридатовата война. През Елинистичната епоха южна Кападокия е сатрапия на Селевкидите. Главният град Мазака, по-късно преименуван Цезарея, се намира в полите на планина Аргей. Попада под римска юрисдикция през 18 г., когато клиентният на Рим владетел на Кападокия Архелай е призован от император Тиберий и арестуван в метрополията, поради подозрения в нелоялност. През 114 г. император Траян за кратко прехвърля Кападокия към състава на провинция Армения. Кападокия остава римска провинция до разделянето на Римската империя, когато попада под управлението на Константинопол. През IV век провинцията е сфера на действие на Кападокийските отци, считани за първите, формулирали Християнския Символ на вярата.

🏠 Начало