На пазар в Одрин

*Официално от 01.08.2022 година до Одрин може да се пътува само с лична карта !!!

Много българи все по-често решават да отидат до Одрин на пазар. За да не губите време за ориентирането в града ще споделя някои полезни съвети. Когато всичко е наред, границата с Турция се минава сравнително бързо, за около час. След това пътя до Одрин е само един и няма как да го объркате дори и да карате без GPS. По-добре е да сте си резервирали хотел предварително, но дори и да нямате резервация винаги ще намерите свободно място. В града има достатъчен брой хотели, повечето от които са големи и нови. Стаите са просторни и много чисти, а закуската е включена в цената и е обилна. Почти навсякъде в града можете да платите с карта. Така излиза и най-изгодно. Също можете да плащате в евро, а някъде дори и в български левове.
   В града има два мола „Margi Outlet“ и „Erasta“. И в двата мола има бюра за обмяна на валута. „Марги Аутлет“ е на един етаж. В магазините на мола се продават почти всички турски и световни марки. Има и места за хранене. Събота и неделя е пълно с посетители, предимно българи. Поради неголямата площ на мола бих казал, че става доста пренаселено. Мол „Ераста“ е абсолютно копие на моловете в България. Той е много голям и модерен. В него също се продават почти всички известни турски и световни марки, а на последния етаж са разположени заведенията за хранене. И в двата мола повечето продавачи знаят български, има и надписи на български.

☑ Виж също: Мол Марги Аутлет

    До мол „Margi Outlet“ се намира синия пазар в него можете да намерите разнообразни стоки. Дънкови дрехи, анцузи, тениски, сирене, кашкавал, маслини, зехтин, плодове и зеленчуци. Много прилича на нашите битаци. Най-известният пазар в Одрин е закритият пазар „Али паша“ (Ali pasha). Той се намира в централната част на града, до улицата с многото магазини. На този пазар можете да намерите абсолютно всичко: от дребна техника до дрехи и хранителни продукти, предимно разнообразни ядки и сладки. От Pazar Ali pasha надолу започва централната търговска улица на Одрин. На нея са разположени голям брой магазини и заведения, като на повечето от тях има надписи на български език. Продавачите също знаят български. Ако решите да си купувате мебели, колкото и чудно да Ви звучи, някои магазини предлагат безплатна доставка до всяка точка на България. Улицата е сравнително дълга, а магазините са пълни с най-различни стоки. В нейния край се намира петъчния пазар (Улус, Ulus Pazari). След като стигнете края можете да завиете наляво и вървейки пеша след по-малко от 10 мин. ще достигнете до борсите за перилни и почистващи препарати. Цените във всички борси са еднакви. Влизайки в тази улица, първото магазинче вляво е на български изселник от Казанлък. Той е много любезен човек, при него можете да платите и с левове.

☑ Виж също: Мол Ераста

Как да се придвижвате в Одрин

   В двата мола има безплатни паркинги, но около центъра на Одрин повечето места за паркиране са платени. Най-добре е, ако решите да ходите там, да оставите автомобила си на паркинга на хотела и да се придвижвате пеша или с такси. Цените в сравнение с България са много изгодни – преход от края на града хотел „Alan suites“ до пазар „Али паша“ (Ali Paşa Çarşısı) излиза приблизително 3,50 български лева. Много от шофьорите също знаят български и са коректни. В Одрин ще бъдете разбрани и ако говорите английски.
   Ако сте решили да консумирате алкохолни напитки трябва да знаете, че в магазините алкохол не се продава и по заведенията такъв не се сервира. Изключително трудно ще намерите дори и бира. Предпочитана напитка е турския чай и турското кафе. От скоро в града само на някои места можете да намерите и кафе еспресо.

Може също да искате да видите къде да отседнете в Одрин

Цени на горивата в Одрин

Цените на горивата в града са по-ниски от българските. В линковете по-долу можете да видите актуалните цени и да изчислите колко ще ви струва да заредите.

Виж: Цена на бензина 🇹🇷

Виж: Цена на дизела 🇹🇷

Виж: Цена на газта 🇹🇷

* Информацията за горивата идва от: https://benzinal.com и http://lpgal.com

Снимки от централната улица на Одрин

Снимки от борсите за прахове

Борса за прахове в Одрин
Борси за прахове

Борси за прахове

Прахове в Одрин

☑ Виж също: Официални празници в Турция

Борси в Одрин

Борси за прахове

Борси за прахове в Одрин

Борса за прахове

🏠 Начало