Турска кухня

Не можем да разкажем за турската кухня без кратка екскурзия в миналото. Основателите на Османската империя принадлежат към подгрупа от тюркски племена, управлявали държавата на номадските народи в Източен Сибир през V век. Когато впоследствие преминават през Персия към Европа, турците подчиняват огромни територии на югоизточна Европа.

Така те бързо усвояват кулинарното и културно наследство на западния свят.  Те са нанизвали парченца месо на шиш и са ги печали направо на огъня. Месото на шиш кебап в оригиналния му вид се е запазило и до днес, и е забележително, че е прието от везирите и управителите на султана във всички васални страни на империята.

Турска кухня
Шишчета

Всяко ястие, мислещо се за турско (освен шиша) всъщност е взето от византийската империя и после частично е модифицирано с помощта на допълнителни компоненти. Освен месото, което е предимно агнешко, козе и птиче, оризът също играе важна роля в турската кухня. Тази култура се отглежда в Мала Азия от ерата на Александър Велики, но в Турция, вероятно от времето на Източната Римска империя. Най-често срещаните народни ястия са пилаф, който е ситно нарязано месо, смесено с ориз. Друго важно културно растение е царевицата. Тя е донесена в османската империя от венецианците. Ястията от зърнени храни все още заемат много важно място в турската кухня. Много често се срещат и бобовите растения, особено бобът и нахутът. Два зеленчука, без които турската кухня не може, са доматите и чушките. Те имат американски произход.

Много други културни растения и преди всичко подправки, са донесени в страната от арабски търговци по време на Османската империя. Вкусовете на турската кухня са най-изразени при приготвянето на студени зеленчукови ястия. Артишок, спанак и моркови се сервират като предястия, красиво декорирани, обилно овкусени с лимонов сок и зехтин. Сред вкусните зеленчукови ястия са патладжан с местен кебап и лозови сърми. Долма – месо с ориз и кедрови ядки се увиват в лозови листа. Те са особено вкусни в зехтин и поляти с лимонов сок. Лукът и чесънът са основни съставки в турската кухня. Любимо ястие – кюфтета се готвят и на шиш. Зеленчуковата гарнитура е пожелание и е предимно патладжан, бамя и тиквички. Кедровите ядки, шам-фъстъците, орехите и стафидите често се добавят към зеленчукови и месни ястия, което им придава особен вкус. Понякога, за добавяне на киселост се използват семена от нар, вместо лимонов сок. За приготвянето на някои ястия са абсолютно необходими овче сирене, което се държи в саламура и гъст каймак на заквасена сметана, която обикновено се прави от овче мляко. Гостите могат да се насладят на турски чай или кафе в моменти на релакс.

☑ Виж също: Курорти в Турция

Турски чай
Чай

Турската кухня е една от трите най-добри кухни в света (след френската и китайската).  Известна е със своето богато разнообразие. В Турция храната е издигната до култ. Във всеки град има щандове, където се приготвят и продават кебапи. Основното ястие може да бъде köfte (мляно сурово месо, смесено с подправки и яйце). Поднася се като топчета, както сурови, така и пържени. Турция е заобиколена от четири морета и затова не е изненадващо, че рибните ястия също са на голяма почит. Най-популярният метод за готвене е печенето на въглища, което придава на рибите уникален вкус. Рибата се пържи навън и се сервира с бял хляб.

Риба
Риба

Можете да опитате червен кефал, риба меч, октопод, сепия, стриди, скат, червена платика, омар – най-пресните. Хамсията се счита за кралица на рибите. В Турция познават повече от 40 начина за приготвянето и. Освен рибата, също така популярен в страната е пилафът, направен от оризови или пшенични зърна – като гарнитура към месни и зеленчукови ястия. Растителните продукти в турската кухня се разделят на два вида: задушени в собствен сок със зехтин и пълнени и след това пържени (или печени). Всички пълнени зеленчуци се наричат „долма“ (от глагола „doldurmak“ – да се пълни). Каймата и оризът са много популярни. Най-любимата долма се прави от зелен сладък пипер и ориз. От зеленчуците нито един турчин няма да откаже zeytinyala – задушен зелен фасул с домати и лук. Зелето не се предпочита много. Подправките в зеленчукови (и други) ястия, противно на общоприетото схващане, се използват много пестеливо. Турците са склонни да ароматизират основни храни, а не да крият вкуса им зад сосове. Ментата или копърът се комбинират с тиквички, магданоз и патладжан. Лимонът и киселото мляко балансират вкуса на зехтина, месото или зеленчуците. Турската кухня е празник за корема, но това е особено забележимо при десертите. Основното нещо са плодовете. Турция е родното място на кайсиите, черешите и смокините. Плодовете се консумират пресни и сушени, правят се конфитюри и консерви.

☑ Виж също: Температура на морската вода

Плодове
Плодове

Най-вкусни са мармалад от дюли, сладко от вишни и сладко от розови листенца. Турските сладки са безброй: „плетен тюрбан“, „женско бедро“, „гнездо на славей“, „пръст на везир“ … Най-известна е баклавата (тънки сладки, поръсени с ядки и напоени със захарен сироп). Не е лош и локума – пържени парчета тесто с мая и залети със сироп. Какво да кажем за познатата наслада – халва, марципан… Всичко това се сервира с напитки. Отначало всички си спомнят кафето, но самите турци не го пият много. Традицията да се гадае на кафе не е изчезнала и до днес. Турците казват, че запознаването на Европа с кафето е станало през 16 век, когато отстъпващата османска армия оставя чували със зърно пред портите на Виена. Турците пият чай много повече от кафе. Те пият и айран (кисело мляко, разредено с вода). За тези, които пътуват по света, провеждайки изследвания върху кулинарната история, турската кухня ще бъде много интересна. Разнообразието от ястия, съставляващи националната кухня, начините за комбинирането им по големи празници и очевидната сложност на приготвянето, предлагат толкова много материал за изучаване, че е достатъчен за цял човешки живот. Тук не е лесно да отделите един детайл или основно ястие, като спагети от италианската или сосове във френската кухня. Както в скромния дом, така и в известен ресторант или в двореца на бея, навсякъде можете да намерите общи черти на богата и разнообразна национална кухня. Турската кухнята е изящно изкуство, което задоволява сетивата. Може да се предположи, че еволюцията на тази известна кухня не се е оформила случайно. Както при другите велики кухни в света, това е резултат от комбинацията от три основни елемента. Основният и незаменим елемент е хранителната среда. Турция е известна с изобилието и разнообразието си от храни, благодарение на богатата си флора и фауна, както и разнообразието от климатични зони. Не трябва да се подценява и наследството на императорската кухня.

☑ Виж също: Хотели в Одрин

Храна
Ястия

Турската кухня има допълнителното предимство, че е на половината път между далечния изток и Средиземно море. Това място отразява дългата и сложна история на тюркската миграция от степите на Централна Азия, където те съжителстват с китайците, до Европа, където влиянието на турската държава достига до Австрия. Всички тези уникални фактори и история са обогатили турската кухня с огромно разнообразие от ястия, които могат да бъдат приготвени и комбинирани с други ястия с почти безкрайно разнообразие, но винаги ще се открояват от тях. Това развитие е довело до създаването на кухня, отворена за импровизация чрез разработване на регионални характеристики, но която същевременно запазва своята дълбока структура, какъвто е случаят с всички велики произведения на изкуството. Кухнята също е неразделна част от културата. Това е част от ритуалите на ежедневието. Всеки, който посещава Турция ще забележи колко уникална е тази кухня. Целта е повече хора да се насладят на турската кухня и да придобият по-добра представа за разнообразието на нейните ястия, отразявайки културните традиции и тяхното духовно значение. Завършвайки тази мини кулинарна екскурзия до гостоприемна Турция, остава само да кажем „наздраве“, на турски: „Şerefe!“

🏠 Начало