Курорти в Турция

Туристическият сезон в Турция започва в началото на пролетта и продължава до късна есен. От юни до септември по Черноморието и Средиземноморието на Турция се установява умерено горещо време, през което въздухът се затопля до +40 градуса. Юни и септември са най-добрите месеци за съчетаване на перфектната почивка на плажа с природните красоти и исторически забележителности, които да посетите. През тези месеци на годината няма топлина и задух, метеорологичните условия ви позволяват да се насладите на плуване в топла морска вода да направите слънчеви бани и да преживеете вълнуващи моменти.

Виж температурата на морската вода днес

Мармарис

Мармарис
Мармарис

Най-европейският курорт в Турция – Мармарис е разположен в живописен залив, заобиколен от масивни планински склонове от три страни. Перлата на брега на нежното изумрудено Егейско море привлича много англоговорящи туристи. Високите върхове на скалистите хълмове са покрити с буйна, зелена гора. Поради факта, че курортът се намира в затворен залив, местното море се отличава със своето специално спокойствие и отсъствие на студени течения. Това позволява на туристите да плуват и да карат водни ски дълго време от годината. По крайбрежната алея, украсена с добре поддържани алеи с цветя и палми, има множество хотели, магазини и кафенета. В пристанището на Мармарис винаги са акостирали многобройни яхти и лодки, които могат да бъдат наети за вълнуващо морско пътуване. Водната зона е пълна със скалисти острови, заливи, където се организират екскурзионни разходки. Мармарис е центърът на нощния живот за любителите на хубавата музика, партита и танци до зори. Има известна улица от барове, която впечатлява с изобилие от дискотеки и клубове за всеки вкус.

☑ Виж също: На пазар в Одрин

Анталия

Анталия
Анталия

Най-популярният курорт в турското Средиземноморие е град Анталия. Основният морски туристически център отговаря на високите очаквания за идеална почивка. Курортът е известен със своите невероятни пейзажи, великолепни пясъци, плажове, развито хотелско обслужване, изобилие от развлекателни центрове за всеки вкус и културни забележителности. Местният благоприятен климат осигурява комфортна почивка през цялата година. Средната годишна температура на въздуха е в рамките на +30 градуса. Тюркоазените води на Средиземно море се измиват от дългите, добре поддържани крайбрежни зони, заобиколени от буйни палми и цъфтящи растения. Градът впечатлява със своя красив пейзаж и величието на планините, с парковете с фонтани и малки изкуствени водни оазиси. Просторните централни улици са направени с красиви павета. Уютните площади са с множество насаждения и скулптурни композиции, и създават уникална атмосфера. Историческият квартал на града, където се намират древни паметници на архитектурата и древни сгради, заслужава внимание. Анталия привлича туристите не само със своята живописна природа, но и с разнообразни развлекателни комплекси: развлекателни водни паркове, делфинариум, океанариум, музеи, зоологическа градина. Многобройни ресторанти и спортни площадки значително обогатяват програмата за отдих в Анталия.

☑ Виж също: Хотели в Одрин

Кушадасъ

Кушадасъ
Кушадасъ

В западната част на Турция на безкрайното крайбрежие на Егейско море, се намира уютният курорт Кушадасъ. Малко рибарско селце с времето се трансформира в туристически център с развита инфраструктура. Озеленените улици са изпълнени с фасадите на множество хотели с различни звезди, първокласни ресторанти и места за забавление. Кушадасъ е голямо круизно пристанище, където гигантските лайнери могат да акостират. Покрай пясъчните плажове има палми, което създава приятно усещане по време на разходка. На туристите се предлага интересна развлекателна програма. Това са морски екскурзии, полети с парашут, приятни преживявания със скутери и лодки, както и множество нощни клубове. Символът на града е гълъбът. Сред буйните екзотични растения можете да видите къщички за хранене на гълъби. Хубаво е да спрете погледа си върху скулптурните композиции, посветени на тези птици.

☑ Виж също: Забележителности на Одрин

Бодрум

Бодрум
Бодрум

На мястото на бившето древногръцко селище Халикарнас възниква град Бодрум, който привлича туристи със своите тропически градини, дълги плажове, отличителна архитектура и множество места за забавление. Това е визитна картичка на западното крайбрежие на Егейско море, както и любимо място за почивка. Хотели от всяка категория, магазини, уютни кафенета са разположени по крайбрежието. Градът хармонично съчетава древността и модерността. Древните архитектурни паметници с особена историческа стойност заслужават внимание. Тук можете да видите замъка на Свети Петър, крепостните стени, древен амфитеатър, вятърни мелници и старо хранилище за вода. Всички антични сгради на курорта са издигнати в гръцки стил, характерна черта на които са снежнобелите фасади. Заведенията в Бодрум предлагат забавно и приятно прекарване. Градът е изпълнен с разнообразни помпозни и стилни нощни клубове. Най-голямата дискотека на открито в Европа оставя незабравимо изживяване. Нейният дансинг може да побере около 5000 души едновременно.

Алания

Алания
Алания

Малкото градче Алания се намира недалеч от Анталия. Най-южният курорт на страната гостоприемно приветства туристите със своите интересни древни забележителности и природна красота. Всички емблематични атрактивни места са на пешеходно разстояние, което прави туристите много щастливи. Историята на появата на селище на брега на Средиземно море датира от II век пр.н.е. Живописният залив, заобиколен от едната страна с масивни високи хълмове се е превърнал в убежище на пирати. От тяхното господство е освободен от флота на Римската империя, след което е предаден на кралицата на Египет – Клеопатра. Вековното римско управление е заменено от византийския период. През XIII век градът е превзет от войските на бързо развиващата се Османска империя. Курортът в Алания е пълен с хотели, магазини и ресторанти. Булевардите са засадени с палмови и портокалови горички. Основната атракция за туристите са пясъчните плажове, които са разделени от скалисти уютни заливи. На почиващите се предлага огромен брой развлекателни дейности. Това са разходки с яхти и лодки, екскурзионни разходки, спортни площадки и различни атракции. Останки от древни сгради, които са символите на града, напомнят за древната история на курорта. На хълма се извисява средновековна крепост, чиито стени се простират по крайбрежието на разстояние повече от седем километра. До крепостта стои отбранителна кула от червени тухли. Туристите са особено впечатлени от сталактитовата пещера.

Белек

Белек
Белек

Един от „най-младите“ и модерни курорти в Турция е Белек, разположен сред борови, кедрови и евкалиптови гори. Развитието на туристическата инфраструктура в това уютно село започва през 1984 година. За кратък период от време Белек се превърна от изгубено село в пустинята на средиземноморското крайбрежие в известен курорт. Регионът е известен със своите отлични хотелски комплекси, чиста околна среда и спокойна тиха атмосфера. Комбинацията от иглолистен аромат с морския бриз създава полезен, лечебен въздушен коктейл. Костенурките снасят яйцата си на широките пясъчни плажове, което потвърждава отличната екологична микросреда на крайбрежието. Хотелите са подредени по дългата брегова линия. Всеки хотел има обширна озеленена площ. На почиващите се предлага широка гама от развлечения. Това са басеини с атракции, делфинариум, воден парк, просторни голф игрища и конна езда. В центъра на Белек има живописен парк с фонтани. Под короните на буйни дървета туристите могат да се насладят на времето, наблюдавайки пауни и други птици.

Кемер

Кемар
Кемар

Популярният град Кемер е разположен между величествените планини Тавър, чиито склонове са покрити с борови горички и безкрайното изумрудено Средиземно море. Това е най-близкият курорт до летището в Анталия, което се счита за значително предимство за много туристи. Великолепни широки пясъчни плажове, живописни планински пейзажи, изумрудено море, луксозни хотелски комплекси оставят едно незабравимо преживяване. Улиците на Кемер са заобиколени от палми, борове, кедри и различни овощни дървета. На централния площад стои основният местен символ – часовникова кула, изградена от бял камък. Декоративни буйни растения и красиви цветни лехи растат около тази архитектурна забележителност. Вниманието на посетителите на града е привлечено от красив фонтан. Кемер ще зарадва туристите с голям брой видове забавления за всеки вкус. Ресторантите и нощните клубове работят до сутринта. Има различни магазини, много от тях за сувенири, воден парк, етнографски музей, паркови комплекси и други.

Даламан

Даламан
Даламан

Малкото курортно селище Даламан привлича туристите с великолепието на девствените пейзажи. Тук можете да съчетаете спокойна и активна почивка в лоното на природата. Градът е заобиколен от нежни хълмове, буйни зелени площи и цъфнали градини. Малкият избор на хотели се компенсира от красотата на горите и планинските вериги. Естествените пясъчни плажове са известни със своя идеален микроклимат за раци и редки костенурки. Почитателите на рафтинга го практикуват по стръмните бързеи на планинска река, течаща в близост до Даламан. Оставяйки плажа и водните забавления, туристите могат да посетят руините на древния град. Древните порутени сгради са във вид недокоснат от по-късните поколения хора. Необичайна атракция на курорта е природният резерват, в който се намира железопътна гара без релси. Строителството на станцията е станало по грешка.  Материалите за железопътната конструкция са били предназначени за друг град.

Фетие

Фетие
Фетие

Фетие, най-западният курорт на Турция, очарова със своята зелена природа. Градът е разположен в живописен залив, заобиколен от планини с гъсти борови и кедрови гори. Прекрасните пясъчни и каменисти брегове се измиват от тюркоазените води на Егейско море. Малкото морско селце има всички атрибути на курорт с развита инфраструктура. Централните улици на Фетие изобилстват от пансиони, магазини, ресторанти и цветни ориенталски базари. Луксозни яхти акостират в красивото пристанище. Аквапарк, детски и спортни площадки, както и морски екскурзии – всичко това разнообразява премерената почивка на плажа, с която Фетие е известен. Красив насип, пълен с екзотични растения и цъфтящи цветни лехи, радва окото. Зелените тревни площи, фонтаните и мостовете създават приятна и релаксираща обстановка. Основната забележителност на града са древните гробници, изсечени в склоновете на високи планини. Археолозите определят каменните скулптури към IV век пр.н.е.

Дидам

Дидам
Дидам

Морският курорт Дидам предоставя възможност на туристите да съчетаят идеалната почивка на плажа с въведение в легендарни исторически забележителности. По протежение на Егейско море има 55 километра плажове с пясък и камъчета, поразителни в своята чистота. Бреговата линия е разчленена от заливи, където можете да намерите уединено място за слънчеви бани и плуване в плиткия топъл залив. Наоколо се разстилат борови и маслинови горички. На територията на уютния град са разположени над 200 хотелски комплекса, разположени в близост до морската повърхност. Летуващите ще бъдат доволни от наличието на воден парк, открити басейни, детски площадки и всякакви плажни забавления. В околностите на Дидам се намира един от забележителните паметници на древната епоха – величествените руини на храма на Аполон. Руините на древната структура представляват грандиозни колони с изкусни резби, стъпала и вътрешни коридори на светилището. Според оцелелите останки от храма, можете мислено да проектирате мащаба на древната структура.

Чешме

Чешме
Чешме

Едно от любимите места за почивка е курортът Чешме, разположен на брега на Егейско море. Снежнобелите пясъчни плажове ще зарадват туристите с нежен вход към водата и бликащи подводни минерални извори, което прави къпането не само приятно, но и полезно. Засипаният с палми насип е осеян с пешеходни пътеки, по които са поставени пейки. Тук се сгушват уютни кафенета, които чакат посетители. Живописните хълмове, яхтеното пристанище, лазурната морска повърхност придават на тази земя приятна безгрижна атмосфера. Чешме предлага на туристите луксозни хотели, модни бутици и занаятчийски работилници. Местната атракция е средновековна крепост, построена през XIV век. Зад стените на сградата се намира музей, с колекции от оръжия, бижута и предмети от бита.

Синоп

Синоп
Синоп

Зад величествените Понтийски планини, покълнали от гъсти гори, се намира спокойният и тих курорт на черноморското крайбрежие – Синоп. Градът, основан в древността, гостоприемно приветства туристите с живописни заливи, златни пясъчни плажове и множество архитектурни паметници. За разлика от класическите турски курорти, Синоп няма първокласни развлекателни комплекси. В града има няколко десетки бюджетни хотели и малки кафенета. Основното богатство на Синоп са исторически сгради, представляващи интерес за туристите. Забележителни са древната крепост, часовниковата кула и средновековният затвор. Главната улица е заобиколена със стари сгради, издигнати през Османската империя.

Истанбул

Истанбул
Истанбул

Истанбул е един от най-красивите градове в света, разположен едновременно в Европа и Азия. Градът се мие от водите на Босфора, както и от Черно, и Мраморно море. Тук е съсредоточена икономическата, индустриална и търговска мощ на Турция. Бившата столица на три велики империи впечатлява с безброй атракции. Шедьоврите на архитектурните ансамбли създават уникална атмосфера, която олицетворява вековното историческо наследство на цветния мегаполис. Основният символ на Истанбул е Синята джамия. Грандиозната религиозна сграда е заобиколена от шест минарета, високи 64 метра. Посетителите на джамията са изумени от луксозната вътрешна украса на мюсюлманското светилище. Стените и сводовете на залите са украсени със сини плочки, които създават илюзията за небосвод. Престоят в Истанбул ще се запомни с добре поддържаните площади с паркове и ароматни градини, както и със стари улици с тесни платна. В централните квартали се издигат модерни небостъргачи с големи търговски центрове. Истанбул ще зарадва туристите с изобилие от интересни места, които си заслужава да бъдат посетени. Джамии, дворци и различни средновековни сгради изумяват с великолепието си.

Остров Авша

Остров Авша
Остров Авша

Недалеч от Босфора се намира великолепният хълмист остров Авша, миещ се от водите на Мраморно море. Това е любим курорт на жителите на Истанбул, които идват в живописното кътче, бягайки от лятната жега и суетата на многомилионен мегаполис. Островът е незаслужено игнориран от чуждестранните туристи. Широките златни пясъчни плажове, кристално чистото море и живописните пейзажи създават идеални условия за спокойна почивка. Ниските хълмове са покрити с маслинови горички. Местният благоприятен климат е идеален за отглеждане на грозде, което прави острова известен лозарски регион в Турция. По бреговата ивица се простира павиран насип, облицован с палми, цветя и олеандър. Има много пансиони, малки кафенета, барове, спортни площадки и уютни места, където можете да се оттеглите под буйните корони на дърветата.

Балнеоложки курорти

Балнеоложки курорти
Балнеоложки курорти

Турските балнеоложки курорти са популярни сред туристите. Минералните води, съдържащи различни полезни биологични елементи, притежават уникални лечебни свойства. Лечебните извори имат благоприятен ефект върху физиологичното и психологическо състояние на човешкото тяло. Изворите бликат от земята, създавайки условия за естествени бани и водни процедури.

Кангал

Световно известен курорт е град Кангал. Термалните извори са разположени на надморска височина от 1600 метра, заобиколени от вечнозелени гори. Температурата на водата в естествените бани достига четиридесет градуса. Изворите са обитавани от малки по размер риби, които отхапват мъртвите кожни частици по тялото на къпещите се.

Памуккале

Много популярен балнеоложки център е град Памуккале. Курортът разполага със 17 термални извора. Това е природно геоложко чудо излязло като от красива картичка. В резултат на варови отлагания се образуват каскади от причудливи бели басейни, пълни с гореща вода.

Как да изберете вашия хотел

Турските курорти са пълни с хотелски комплекси от различни ценови категории и звезди. Богат избор от хотели и пансиони за всеки вкус е основата за комфортна и запомняща се почивка в Турция. Повечето от хотелите имат добре развита инфраструктура. Техните обширни озеленени площи предлагат широк спектър от услуги. Това са собствени плажове, басейни, детски площадки, атракции, тематични клубове, дискотеки, кина и много други. Туристите трябва да имат предвид спецификата на хотела. Има хотелски комплекси за млади хора или двойки с деца. Списъкът на услугите, които се предоставят на почиващите, зависи от този нюанс. При избора на хотел се препоръчва предварително да се проучат отзивите на туристите за времето, прекарано в определен хотел.

🏠 Начало