Анкара

Градът е един от най-старите градове в Мала Азия – основан е през 7 век пр.н.е. с гръцкото име Ангира или Анкира (Αγκυρα, т.е. котва). Разположен е на кръстопът на оживени търговски пътища, свързващи Европа и Азия.

През 1071 г., след поражението на византийската армия в битката при Манцикерт, Анкара преминава под контрола на селджуците. През 1118 г. византийците съумяват временно да си върнат контрола над Ангира, но през 1176 г. го загубват отново и то завинаги.

☑ Виж също: Важни телефони и адреси

През 1402 г. в близост до Анкара се води битка между Тимур и султан Баязид I, влязла в историята като битката при Ангора. Армията на султана е разгромена, а той самият попада в плен на Тимур. От събитията страда и градът, и неговите околности, но по времето на управлението на Мурад II, градът постепенно се възстановява и започва да расте.

През 1912 г. съставът на населението е следният: турци – 32 692, арменци – 12 019, гърци – 3154 души.

При избухването на Балканската война в 1912 година двама души от Анкара са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Днес Анкара е столица на Турция. Има 25 административни района, които образуват населението на града и на едноименния вилает. Анкара е вторият по големина град в страната (след Истанбул). Градът е разположен сред хълмиста местност в централната част на Анадолското плато. През него преминават реките Анкара и Чубук. Обявен е за столица на Турция през 1923 г. Важен кръстопът с жп възел и аерогара, Анкара е индустриален и търговски център. През 2003 г. в града живеят 3 582 000 души. Климатът е континентален. Летата са сухи и слънчеви и продължават от юни до средата на септември. Тъй като Анкара е с висока надморска височина през нощта е по-хладно, което намалява средната температура през лятото. Зимите са много студени, с изобилие от сняг. Валежите са малко, като летата са сухи, а пролетта, есента и зимата по-влажни. Средно годишни валежи 417 mm, с максимум през април и май и с минимум юли и август.

🏠 Начало