Пазар Али паша

 Покрития пазар е отворен всеки ден между 9:00 – 18:00


Али паша пазар в Одрин е построен през 1569 г. от главния архитект на Османската империя Мимар Синан с дарение на Али паша, който е бил везир от 1561 г. до 1565 г.

Покрит пазар
Али паша

В град с такава богата и славна история като Одрин не може да се пропусне посещение на традиционни, покрити базари. В града има три и всеки има своя уникален архитектурен стил. Те са Селимие араста чаршасъ, до джамията Семилие, Бедестена до Ески джами (старата джамия) и Али паша. Те отразяват великолепието и значението на Одрин, първата столица на Османската империя, а след това и любимия град на императорското семейство. Понастоящем всички те се използват и като търговски центрове.Въпреки че одринските базари са много по-малки от най-известния турски базар – Капалъ чарши в Истанбул, посещението им е отлична възможност да пазарувате в истински турски стил. Тяхното несъмнено предимство е доброто отношение на продавачите, позволяващо да проверите изложените стоки, без да усещате натиска да ги закупите незабавно. Освен това можете да разчитате на по-изгодни цени. Разбира се, както във всеки турски базар, трябва да се пазарите за крайната цена.

Покрит пазар
Покрит пазар Али паша

Удобно разположен по пешеходната улица Saraçlar, базарът Али паша е издигнат през 1569 г. от известния мимар Синан. За разлика от другите два исторически базара на Одрин, този няма видима връзка с джамия. Има някои твърдения, че е построен, за да спечели приходи за изграждането на джамия в Киркларели. Със сигурност базарът служи като място, което обединява търговците, продаващи ценни стоки под един покрив, за да осигури и тяхната защита. Първоначално в него са се помещавали всички бижутерийни магазини в града.

Покритият пазар
Покритият пазар

Базарът е кръстен на великия везир Херсекзаде Семиз Али паша, който изпълнява тази функция по времето на управлението на султан Сюлейман Великолепни. За съжаление Али паша почива четири години преди завършването на базара, така че не е можал да оцени крайния ефект. Има две неща, които можем да научим за Али паша, само като проучим пълното му име. „Херсекзаде“ означава, че е роден в Херцеговина (Херсек) на Балканите, тогава част от Османската империя. Роден като Степан Херцегович, той е взет за заложник от османците, приема исляма и постъпва на служба в Императорския двор. Той е първият от дългата и успешна редица аристократи от балкански произход във Великата порта. Освен това псевдонимът му „Semiz“ означава много дебел и висок. Подобно на други сановници от османския период, той е бил спонсор на много обществени сгради не само в Истанбул и Одрин, но и в други градове на империята.Сградата, поръчана от Али паша, е дълга 300 метра. Търговската улица, която е гръбнакът на базара, е покрита с традиционен сводест таван. От двете страни на тази улица има около 110 магазина. Интериорът е осветен от прозорци отстрани и горната галерия. Тъй като улица Saraçlar е леко нагоре, аркадата има няколко стълбища, които следват нивото на улицата.

Лейди Мери Уортли Монтагу

Лейди Мери Уортли Монтагу, английска аристократка, описва базара на Али паша в едно от писмата си от пътувания до Османската империя. През 1717 г. тя пише за него, като за сграда, „с дължина половин миля, покривът е извит и е изключително чист. Магазините – 365 са обзаведени с всякакви богати стоки, изложени за продажба по същия начин, както на Новата борса в Лондон. “ След пожар,който е през 1992 г. сградата претърпя цялостен ремонт през 1994-1997 г. Понастоящем базарът е дом на продавачите на дрехи, обувки, чанти и битови предмети. Традиционните сувенири от Одрин, включват сапун с форма на плод. Уникалният сапун не се използва за пране, а за украса и добавяне на сладък аромат към интериора. Други типични сувенири за Одрин са малки метли с прикрепено малко огледало, за които е известно, че носят късмет. Метлата представлява чистота, а огледалото – красота.

Покрит пазар

Али паша

Вижте още мол Марги Аутлет, мол Ераста

error: Content is protected !!